Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Κόντρα για τα τηλεοπτικά

Τα τηλεοπτικά του πρωταθλήματος της Super League αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπως προέκυψε από το σημερινό (2/11) διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού.
Στο ΔΣ της διοργανώτριας αρχής ο Παναθηναϊκός, πήρε θέση για το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ του συνδρομητικού καναλιού με το ΣΚΑΙ, υπέρ του καναλιού του Φαλήρου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος βρέθηκε στο συμβούλιο της Super League, αλλά αποχώρησε μετά από μισή ώρα παρουσίας, και είναι και πρόεδρος του Παναθηναϊκού.  Αντίθετα η Super League τάχθηκε στο πλευρό της Forthnet, κάτι που είχε συμβεί και την προηγούμενη Τετάρτη (31/10), στην εκδίκαση της προσφυγής της Nova κατά του ΣΚΑΪ όπου αφορούσε την προβολή στιγμιοτύπων δίχως την έγκριση του συνδρομητικού καναλιού (εκκρεμούν ακόμα τα ασφαλιστικά μέτρα).

Η ψηφοφορία που έγινε για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της διοργανώτριας Αρχής, έληξε 15-1 με τους «πράσινους» να είναι η μόνη ομάδα που ψήφισε εναντίον κάποιας ανακοίνωσης, παρόλα αυτά το κλίμα για το «τριφύλλι» άλλαξε, καθώς οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων ομάδων δεν ήθελαν να επέλθει κάποια ρήξη.
Έτσι, αποφασίστηκε να μην βγει άμεσα ανακοίνωση, αλλά να σταλεί μία εμπιστευτικού περιεχομένου επιστολή στη Nova, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γιάννης Μώραλης αρκέστηκε να δηλώσει ότι… «Η Super League εντάσσεται στο πλευρό της Nova».

Πρόταση ΟΦΗ για αδειοδοτήσειςΠρόταση που βρήκε αρκετούς υποστηρικτές κατέθεσε η ΠΑΕ ΟΦΗ και ο πρόεδρος της Μάνθος Πουλινάκης στη Super League με αφορμή το θέμα της αδειοδότησης και τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν στις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν την επόμενη περίοδο.
Όσα ακολουθούν αφορούν τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν από την ΕΠΟ για την περίοδο 2013 - 14 και μόνον αυτές.
Ο ΟΦΗ προτείνει το 40% των εσόδων από την κεντρική διαχείρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των χορηγιών μέσω της Super League να αποτελεί το ανώτατο όριο του μεταγραφικού μπάτζετ των ομάδων για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Το 60% των εσόδων να προορίζεται για την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών των ομάδων προς ποδοσφαιριστές, με ανώτατο όριο τις 48 μηνιαίες δόσεις.
Ο ΟΦΗ προτείνει την δημιουργία επιτροπής παρόμοιας με αυτής της γαλλικής λίγκας, η οποία θα γνωμοδοτεί ανά εξάμηνο (πριν από κάθε μεταγραφική περίοδο) για την πορεία των οικονομικών θεμάτων των ΠΑΕ.
Όπως προαναφέρθηκε η πρόταση βρήκε σύμφωνο, μεταξύ άλλων, και τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στο επόμενο ΔΣ να υπερψηφιστεί.
Η προθεσμία για υποβολή προτάσεων από τις υπόλοιπες ΠΑΕ είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Για το άρθρο 99 αποφασίσθηκε να περιμένει η Σούπερ Λίγκα την εκδίκαση της προσφυγής πού έχει καταθέσει ο Άρης. Μετά από αυτή θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των οφειλομένων των ΠΑΕ σε παίκτες και προπονητές στο άρθρο…
Ο Γιάννης Μώραλης μιλώντας μετά το ΔΣ σχολίασε για τις πληροφορίες για ένταση στη συνεδρίαση: «Τους φιλάθλους δεν τους απασχολούν οι εντάσεις. Υπάρχουν αυτά αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε κάθε συνεδρίαση υπάρχουν εντάσεις αρκεί να μην ξεπερνιούνται τα όρια. Και σήμερα δεν ξεπεράστηκαν τα όρια. Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες».
Ο πρόεδρός της Σούπερ Λίγκας, στις δηλώσεις του, σχολίασε και την σύλληψη του οπαδού που χτύπησε τον Μαυρία στο παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό: «Είναι ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι συνελήφθη ο οπαδός. Οι Αρχές επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Η ανακοίνωση της Super League έχει ως εξής: «Αποφάσεις Δ.Σ. 2/11/2012
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της Super League αποφάσισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Μέχρι τις 15/11/2012 θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τις ΠΑΕ-Μέλη για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να διατυπωθεί η τελική εισήγηση της Super League προς την ΕΠΟ.
2. Η Super League επιθυμεί την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας με την FORTHNET/NOVA, περιλαμβανομένου του αποκλειστικού χαρακτήρα των στιγμιοτύπων των αγώνων της Super League.
3. Αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των ΠΑΕ που υποβιβάστηκαν κατά την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 (ΠΑΕ Εργοτέλης, ΠΑΕ Παναιτωλικός, ΠΑΕ Δόξα Δράμας) με 150.000 ευρώ ανά ΠΑΕ.