Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Europa League: Ο ανταγωνισμός στα ύψη

Η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων στο φετινό Europa League, καθώς και η αναμονή για τις... προσθήκες δυνατών ομάδων από το Champions League, συνθέτουν ένα κλίμα μεγάλου ανταγωνισμού στη διοργάνωση.

Με δύο αγωνιστικές ν' απομένουν για την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων και την... είσοδο των ομάδων από το Champions League, οι αποδόσεις της Betfair για τον νικητή της διοργάνωσης μπορούν να χαρακτηριστούν λογικές. Πρώτο φαβορί είναι η κάτοχος του τίτλου Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία προσφέρεται στο 8,60. Στη δεύτερη θέση έχουμε τη φορμαρισμένη Ίντερ, σε απόδοση 12,50, ενώ η Ανζί των πολλών... εκατομμυρίων είναι τρίτη στη λίστα των φαβορί με 14,50.
Από εκεί και πέρα ακολουθούν μεγάλα ονόματα όπως οι Τότεναμ (15,00), Λίβερπουλ (17,50), Νάπολι (22,00), Λυών (24,00), Λεβερκούζεν (25,00) Λάτσιο (26,00) και Νιουκάστλ (28,00), αποδεικνύοντας ότι τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχουν το πάνω χέρι.


1ος Όμιλος

Όλα ανοιχτά είναι στον πρώτο όμιλο, καθώς ο πρώτος (Ανζί) απέχει μόλις τρεις βαθμούς από τον τελευταίο (Ουντινέζε). Η Ανζί είναι το πρώτο φαβορί για να πάρει ένα εισιτήριο που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, με την απόδοση της να βρίσκεται στο 1,25, ενώ ακολουθεί η Λίβερπουλ με 1,55. Δυνατά μπήκε στο παιχνίδι της πρόκρισης και η Γιούνγκ Μπόις μετά τις δύο σερί νίκες επί της Ουντινέζε και πλέον προσφέρεται στο 2,00. Δυνατό αουτσάιντερ οι Ιταλοί που έχουν ακόμα ελπίδες και ανταλλάσσονται στο 4,10.

Με την Χάποελ Τελ Αβίβ να έχει βγει ήδη εκτός... μάχης, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βικτόρια Πλζεν έχουν σχεδόν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους, καθώς αμφότερες έχουν από εννέα βαθμούς και προσφέρονται στην Betfair, μόλις στο 1,01. Το... θαύμα κυνηγάει η Ακαδέμικα, η οποία θέλει νίκη με 2-0 και πάνω, υποδεχόμενη την Πλζεν και νίκη επί της Χάποελ Τελ Αβίβ. Αν βγει αυτό το σενάριο, τότε η πρόκριση των Πορτογάλων θα πληρώσει στο 4,20.
3ος Όμιλος
Με το ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση του Europa League είναι η Φενέρμπαχτσε, όντας αήττητη μέχρι στιγμής και με 10 βαθμούς συγκομιδή. Μόνο με αυτοκτονία χάνεται αυτή η πρόκριση και 1,01 φαντάζει δίκαιη απόδοση. «Μάχη» για τη δεύτερη θέση θα δώσουν οι Μαρσέιγ και Γκλάντμπαχ, με τους Γερμανούς να έχουν ισχνό προβάδισμα (1,75), έναντι των Γάλλων (1,77). Θαύμα ψάχνει η ΑΕΛ η οποία με μόλις έναν βαθμό μετά από τέσσερις αγωνιστικές, προσφέρεται στο 20,00 για να πάρει το εισιτήριο που οδηγεί στην επόμενη φάση.

4ος Όμιλος

Νιουκάστλ και Μπορντό ήταν εξαρχής τα δύο μεγάλα φαβορί για την πρόκριση και η απόδοσή τους δικαιώνει τις προσδοκίες. Αήττητες οι «καρακάξες» με οχτώ βαθμούς βρίσκονται στην κορυφή και με εντός έδρας νίκη επί της Μαρίτιμο «σφραγίζουν» την πρόκριση. Στο 1,10 να βρεθεί στην επόμενη φάση ο Αγγλικός σύλλογος, ενώ στο 1,23 προσφέρεται η Μπορντό. Οι Γάλλοι θέλουν έναν βαθμό στην έδρα της Μπριζ, με τους Βέλγους να ανταλλάσσονται στο 2,14 για πρόκριση. Στο 4,70 η τιμή της ουραγού Μαρίτιμο, που έχει ελάχιστες ελπίδες.

5ος Όμιλος

Μία... ανάσα από το να προκριθεί είναι η Στεάουα, με τους 10 βαθμούς που έχει συλλέξει στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές και λογικά θα τα καταφέρει. Μόλις στο 1,01 οι Ρουμάνοι. Στουτγάρδη (1,33) και Κοπεγχάγη (1,81) ερίζουν για το δεύτερο εισιτήριο, ενώ πιο λίγες πιθανότητες έχει η Μόλντε (4,10), η οποία πάντως είναι ακόμα μέσα στο... κόλπο, αρκεί να κερδίσει τα δύο παιχνίδια που της απομένουν.
6ος Όμιλος
Μεγάλη ευκαιρία έχασε η Ντνιέπρ να πάρει από την προηγούμενη αγωνιστική την πρόκριση, όμως έπεσε θύμα ενός εντυπωσιακού Καβάνι. Παρά την ήττα με 4-2 από τη Νάπολι, οι Ουκρανοί θέλουν μόλις ένα βαθμό στα δύο παιχνίδια που τους απομένουν για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την πρόκριση, η οποία ανταλλάσσεται μόλις στο 1,01. Στο 1,08 προσφέρεται η Νάπολι, ενώ ακολουθεί η Αϊντχόφεν, που θέλει μόνο νίκες, σε απόδοση 1,82 και η ΑΙΚ Στοκχόλμης στο 3,60.
7ος Όμιλος
Σε χαμηλές αποδόσεις προσφέρονται οι Γκενκ (1.03) και Βιντεοτόν (1.01) για την πρόκριση, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στη δυσκολία που έχουν ώστε να τα καταφέρουν. Βασιλεία (2,56) και Σπόρτινγκ Λισαβόνας (5,00) είναι ομάδες ποιοτικές και έμπειρες και με δύο αγωνιστικές να απομένουν, ίσως να έχουμε μια καλή ευκαιρία για trading σε αυτόν τον όμιλο.
8ος Όμιλος
Με Ίντερ και Ρουμπίν Καζάν να έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση, το μόνο στοιχηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει είναι αυτό για τον νικητή του ομίλου, με τους Ρώσους να έχουν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των Ιταλών, καθώς στη μεταξύ τους αναμέτρηση επί ρωσικού εδάφους θα κριθεί λογικά το ποια ομάδα θα τερματίσει πρώτη. Στο 1,67 η Ρουμπίν, στο 1,77 η Ίντερ.

9ος Όμιλος

Η Λυών είναι η μοναδική ομάδα που έχει μόνο νίκες στη φάση των ομίλων του φετινού Europa League και με αυτό το... καρέ έχει εξασφαλίσει ήδη το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Όσον αφορά το δεύτερο, θα γίνει ο... κακός χαμός. Η περσινή φιναλίστ Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι πολύ κοντά στο ν' αποκλειστεί, καθώς για να συνεχίσει θα πρέπει να κερδίσει τη Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα εκτός έδρας, να χάσει η Σπάρτα Πράγας στην έδρα της από την αδιάφορη Λυών και στην τελευταία αγωνιστική να επικρατήσει με 2-0 ή και με μεγαλύτερη διαφορά των Τσέχων στο «Σαν Μαμές». Η Σπάρτα έχει ήδη επτά βαθμούς και δικαίως ανταλλάσσεται στο 1,02 για την πρόκριση, καθώς της αρκεί και ο βαθμός στο εντός έδρας παιχνίδι με Λυών. Στο 3,05 η Μπιλμπάο που κυνηγάει το συνδυασμό αποτελεσμάτων και στο 3,70 η Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα.
10ος Όμιλος
Λάτσιο και Τότεναμ ήταν από την αρχή τα φαβορί στον όμιλο που συμμετέχει και ο Παναθηναϊκός και μέχρι στιγμής δικαιώνουν τις προσδοκίες. Οι Ιταλοί είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση κάτι που αποδεικνύεται και στο 1,02 που προσφέρονται για πρόκριση. Στο 1,24 η Τότεναμ, στο 2,70 η Μάριμπορ και στο 4,20 ο Παναθηναϊκός που για να περάσει στην επόμενη φάση θα πρέπει να κερδίσει στα δύο παιχνίδια που του απομένουν (εντός Μάριμπορ και εκτός Τότεναμ) και να μην πάρουν διπλό τα «σπιρούνια» στη Ρώμη. Οι ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και όπως φαίνεται στην περίπτωση του Παναθηναϊκού ίσως στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων.
11ος Όμιλος
Όπως και στην περίπτωση του 8ου ομίλου, έτσι και εδώ το στοιχηματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον νικητή του ομίλου, καθώς τα εισιτήρια για την επόμενη φάση έχουν πάει ήδη στις Λεβερκούζεν και Μέταλιστ. Στο 1,75 να τερματίσουν στην πρώτη θέση οι Γερμανοί, στο 1,84 οι Ουκρανοί, με το παιχνίδι Μέταλιστ-Λέβερκούζεν ν' ακολουθεί την ερχόμενη αγωνιστική.
12ος Όμιλος
Με το Αννόβερο να έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στην επόμενη φάση, Λεβάντε και Τβέντε θα δώσουν «μάχη» μεταξύ τους για το ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League, ενώ η Χέλσινγκμποργκ όσο ζει... ελπίζει. Οι Ισπανοί έχουν προβάδισμα και με μια νίκη στους δύο αγώνες που τους απομένουν προκρίνονται. Στο 1,04 να περάσει η Λεβάντε, ενώ η Τβέντε προσφέρεται στο 3,00.